Ga naar hoofdinhoud

20180320_134838

DSC_4389

DSC_4388

DSC_4408

DSC_4393

DSC_4392

Locatie: Ter Aar
Opdrachtgever: Volker Wessels Vastgoed
Uitvoering: IBB Kondor
Opgeleverd: 2018

Zuiver wonen

Zuiver Wonen is het woonconcept van Volker Wessels dat haar focus legt op drie onmisbare eigenschappen van het moderne wonen: een comfortabel binnenklimaat, duurzaam energiegebruik en bewustzijn van het milieu. Door deze drie aspecten te integreren binnen een tijdloos ontwerp ontstaat er een nieuwe standaard op de woningmarkt. Omdat we in Nederland 90% van de tijd binnen doorbrengen is het belangrijk een zo comfortabel mogelijk binnenklimaat te creëren. De balansventilatie in de woning meet en zorgt op elk moment van de dag voor een zuivere lucht. (mits dampopen: De natuurlijke materialen in de gevel zorgen voor een ademende woning met altijd de juiste vochtbalans.) De vloerverwarming in de houten vloer geeft een gelijkmatige en aangename temperatuur. Daarnaast hebben de leefruimtes een overvloed aan daglicht door onder andere de grote glazen pui op het zuiden.

Zelfvoorzienend en natuurlijke materialen

Door het gebruik van de nieuwste technieken is deze woning volledig zelfvoorzienend en haalt het haar energie uit duurzame bronnen. De zonnepanelen op het dak zorgen voor elektriciteit en de warmte wordt uit de bodem gehaald. Er is weinig warmteverlies door het gebruik van een goede isolatie en triple glas. Daarnaast zorgen de grote overstekken van het dak ervoor dat in de winter de warmte van de zon kan binnentreden, terwijl deze in de zomer juist buiten wordt gehouden.

De woning bestaat voor een groot deel uit natuurlijke en herwinbare bouwmaterialen. Dit betekent dat de vlasplant die nu wordt gesnoeid voor de isolatie van de woning over een jaar weer is terug gegroeid. Omdat deze grondstoffen tijdens het groeien CO2 opnemen geeft het gebruik ervan een gunstige bijdrage aan het klimaat. Met onder andere een houten gevel, een rieten dak en vlasisolatie heeft deze woning een lage milieubelasting en daarnaast een warme uitstraling.

Inspiratie uit de Amsterdamse School

Naast bewust energiegebruik en een goede materiaalkeuze speelt ook het ontwerp een belangrijke rol in het creëren van een duurzame woning. Een aantrekkelijk ontwerp zorgt er namelijk voor dat een woning haar waarde behoudt en lange tijd meegaat. Zuiver Wonen zet in op een combinatie van landelijke materialen, zoals hout en riet, en een rijk gedetailleerde vormgeving en lijnenspel die refereert naar de Amsterdamse School.

Het ontwerp is georiënteerd op het zuiden waar de grote glazen pui zorgt voor een ruime en lichte woning. De overstekken van het dak houden op de warmste momenten de zon tegen en beschermen de houten gevel tegen de regen. De zonnepanelen zijn op een traditionele manier geïntegreerd in het dak en vormen tegelijkertijd de veranda. Deze unieke combinatie van materiaalkeuze en vormgeving zorgt voor een moderne woning met een tijdloos en warm karakter.

In Delft is er een tweede project in Zuiverwonen gerealiseerd. Hier is vanuit de beeldkwaliteit een variant in dakpannen toegevoegd aan het concept.

terug naar projecten