Ga naar hoofdinhoud

3535_waddinxveen_vv4_b_01

3535_waddinxveen_stationsplein_a1_01d18-2

3535_waddinxveen_loopbrug_d2_01

3535_waddinxveen_int_int_b3_bwnr_25_01

3535_waddinxveen_int_int_a5_bwnr_24_01

3535_waddinxveen_fragment_e2_01

3535_waddinxveen_fietsbrug_c3_01

3535_waddinxveen_autobrug_b3_01

Locatie: Waddinxveen
Ontwerp: 2021
Opdrachtgever: De Langen & Van den Berg
Uitvoering: De Langen & Van den Berg
Ontwerpteam: Jos van de Lindeloof (Landschap)
Status: In aanbouw

Thuiskomen vanaf het maaiveld

In de centrale parkzone in de wijk Park Triangel in Waddinxveen worden twee appartementengebouwen gerealiseerd. De positionering van de gebouwen is gedacht vanuit de parkbeleving. Aan alle zijden veel ruimte voor groen. De appartementen staan op een half verdiepte, natuurlijk geventileerde parkeerbak, waarvan het dak wordt ingericht als park.

De taluds en het dek zullen met grassen en beplanting worden ingevuld. De gebouwen komen als het ware op groene terpen te staan. Vanuit het station is de entree te benaderen met een in het landschapsontwerp opgenomen trappartij, terwijl deze aan de andere zijde met een helling aansluit op het maaiveld.  Het tweede gebouw wordt ontsloten door een wandelpad dat schuin door het plangebied tussen de beide gebouwen doorloopt.

De speelplek krijgt een prominente plek, in een geborgen ruimte, op de zon, met sociaal toezicht vanuit de beide appartementengebouwen. Groene grastaluds zorgen voor een natuurlijke afbakening en bieden tevens de gelegenheid om even op te gaan zitten.

 

De gekozen architectuurstijl is vanwege de ligging in de parkzone afwijkend ten opzichte van de omliggende woonwijken die overwegend in een cottagestijl zijn ontworpen. Er is een bouwstijl geïntroduceerd die op een geheel eigen wijze de combinatie maakt tussen de architectuur van het naastgelegen schoolgebouw en de omliggende cottagestijl. Hiermee vormt het een herkenbaar ensemble met een eigen identiteit, die niet contrasteert met de omgeving maar er op een subtiele wijze op aansluit.

De twee gebouwen hebben een gelijke uitstraling waarmee rust en samenhang ontstaat. De plattegrond bestaat uit een centrale kern met lift en trappenhuizen met daaromheen 6 appartementen op de verdiepingen 1 t/m 3. Op de begane grond zijn 5 appartementen en een royale entree gelegen en de bovenste laag bevat 2 penthouses, waarmee het totaal per gebouw op 25 appartementen uitkomt.

terug naar projecten