Ga naar hoofdinhoud

DSC_0389

DSC_0376

DSC_0356

DSC_0352

Locatie: Den Haag
Opdrachtgever: Pure Mooij development
Uitvoering: Waal
Opgeleverd: 2018

Ingepast in de wederopbouw architectuur

De zeventien woningen van het ‘Juliushof’ zijn ingepast in een U-vorm rond een parkeerhof op de hoek van de Vrederustlaan en Eindstede. De toegang tot het parkeerhof bevindt zich aan de Eindstede.

De locatie bevindt zich in de wijk Escamp, een wijk ontstaan in de wederopbouw periode na de tweede wereldoorlog. De woningen van het Juliushof zijn op een voor de wijk en de omgeving karakteristieke wijze ingepast op het vlak van maat, schaal en gevelcompositie. Dit uit zich in de bloksgewijze invulling van het terrein waarbij de individuele woning zich als onderdeel van het blok manifesteert.

Metselwerkplastiek

De expressie van de individuele woning wordt verkregen door de verschillende onderdelen van de woning, open en dichte delen, entrees en beëindigingen duidelijk van elkaar te laten contrasteren door middel van metselwerkplastiek, inkadering door betonnen sierlijsten, luifels en een geprononceerde daklijst.

Deze samenstelling van architectonische elementen geeft op een tijdloze manier invulling aan de gangbare opbouw van de in de buurt grotendeels op industriële manier vervaardigde bouwblokken.

De materialen zijn ingetogen met een heldere kleurstelling. Een zachte tint voor de baksteen, wit voor de kozijnen, puien, luifels en daklijsten en een lichte kleur voor de sierbetonelementen.

Op de hoeken van het blok aan de Vrederustlaan, de gevels die vanuit de openbare ruimte het meest in het oog springen, zijn extra accenten aangebracht in de vorm van erkers en een gemetselde tuinmuur.

De overgang privé – openbaar aan de achterzijde van de woningen wordt vormgegeven door draadmathekwerken waartegen een hedera begroeiing is geplant. Dezelfde afscheiding is gebruikt om het binnenterrein af te scheiden van de speelplaats van de achtergelegen school.

terug naar projecten