Ga naar hoofdinhoud

ZVA Trappenhuis Villa Nieuw Koningsduin

Ruimtelijkheid in het trappenhuis met zicht op de eetkamer.

ZVA Trappenhuis Villa Nieuw Koningsduin

De houten trap ligt als een ruimtelijk object centraal in de woning.

ZVA Detail dakrand Villa Nieuw Koningsduin

ZVA Eetkamer Villa Nieuw Koningsduin

Lichte ruimtelijke eetkamer

ZVA Villa Nieuw Koningsduin

Modern interpretatie van de Chaletwoning

ZVA voorzijde villa Nieuw Koningsduin

ZVA woonkamer villa Nieuw Koningsduin

Locatie: Castricum
Ontwerp: 2014
Opdrachtgever: particulier
Uitvoering: DeBruyneBouw
Opgeleverd: 2016
Status: Gerealiseerd

Op het ggz-terrein van Duin en Bosch in Bakkum, nabij Castricum, is vanaf 2014, na het winnen van een prijsvraag een nieuwe woonwijk ontwikkeld door ABB. Het landschappelijke raamwerk is bedacht door Vollmer, het stedenbouwkundig- en woningontwerp is van ZVA. De architectuur haakt aan op de stijl van de voormalige zorggebouwen: de ‘chaletstijl’. Naast de ontwikkelde woningen zijn er in elk van de 6 fases telkens een aantal vrije kavels aangewezen. Deze vrije kavels zijn voor bijna de helft uiteindelijk ook ontwerpen gemaakt door ZVA.

Voor deze familie is een ontwerp gemaakt met een lichte open plattegrond, met veel interactie met de ruime tuin en achterliggende bosrand. Er is voor dit ontwerp de keuze gemaakt voor een eigentijdse interpretatie van de chaletstijl, met behoud van de kenmerkende elementen zoals bijvoorbeeld de overstekken en verticale ramen.

Er is een ruimtelijk ontwerp gemaakt, waarbij de trap een centrale plek in de plattegrond inneemt, als eye-catcher en verbindend element. Daar omheen zijn keuken, eetkamer, woonkamer en werkplek gegroepeerd. De eettafels staat in een ruimte met extra hoogte. De verschillende ruimtes zijn open met elkaar verbonden, maar hebben elk een eigen sfeer en identiteit.

terug naar projecten