Ga naar hoofdinhoud

DSC_7461

DSC_7449

DSC_7443

DSC_7440

DSC_7436

Detail_0151-2 Koningsduin32_2

DSC_8171

DSC_7468

Locatie: Castricum
Opdrachtgever: Particulier
Uitvoering: Bouwbedrijf Vrouwe
Opgeleverd: 2016

Chaletstijl

Op het ggz-terrein van Duin en Bosch in Bakkum, nabij Castricum, is vanaf 2014, na het winnen van een prijsvraag een nieuwe woonwijk ontwikkeld door ABB. Het landschappelijke raamwerk is bedacht door Vollmer, het stedenbouwkundig- en woningontwerp is van ZVA. De architectuur haakt aan op de stijl van de voormalige zorggebouwen: de ‘chaletstijl’. Naast de ontwikkelde woningen zijn er in elk van de 6 fases telkens een aantal vrije kavels aangewezen. Voor deze vrije kavels zijn voor bijna de helft ontwerpen gemaakt door ZVA.

Detail

Kenmerkend voor deze villa zijn de vele details die op een eigentijdse manier refereren aan de detaillering van de oude gebouwen op het landgoed. Zo zijn er onder andere sluitstenen boven de kozijnen te zien, gedetailleerde gootlijsten, sierklossen, luifels en roedes in de bovenlichten. Het hoofdgebouw is opgetrokken in handvorm steen in twee kleuren, de bovenste laag heeft een gestucte rand waarmee het dak even loskomt van de gevel.

Van binnen is de ruimte open gehouden, met als belangrijkste ruimte de woonkamer die als een extra grote erker met rondom glas uitzicht biedt op de grote tuin. De bovenste etage is gereserveerd voor de ouders met inloopbadkamer, een royale kleedruimte en grote slaapkamer. Al deze ruimtes hebben een hoog plafond tot in de nok, wat een fijne lichte en ruimtelijke sfeer geeft.

terug naar projecten