Ga naar hoofdinhoud

DSC_4930

DSC_0283

metselwerk

DSC_4922

DSC_4920

DSC_4903

DSC_4846

DSC_4826

DSC_4825

DSC_4798

DSC_0292

DSC_0289

DSC_0261

DSC_0246

Locatie: Utrecht
Opdrachtgever: Zondag Ontwikkeling
Uitvoering: Van Grunsven/ Van der Maazen
Opgeleverd: 2019

Sfeervolle villabuurt aan de rand van het Maximapark

ParkZuid vormt een ruim opgezette lommerrijke buurt met de sfeer van de eind 19e eeuwse parkranden en singels, zoals het Vondelpark in Amsterdam of het Wilhelminapark in Utrecht. Deze twee voorbeelden hebben met elkaar gemeen dat ze gebouwd zijn in een periode van de eerste grote stadsuitbreidingen, die door de Vestingwet mogelijk werden. Deze wet maakte de afbraak van de oude stadsmuren mogelijk, maar bepaalde tegelijkertijd dat een deel ervan moest worden beplant en moest dienen ter verfraaiing van de stad. Deze parken werden al snel het middelpunt van deze nieuwe stadsdelen. De aanleg van het Máximapark past 150 jaar na dato in deze historische ontwikkeling van stadsuitbreidingen.

De zuidkant van het Máximapark kent een hoog ambitieniveau. De woningen krijgen een hoogwaardige architectonische uitstraling, waarbij we ons hebben laten inspireren door de succesvolle voorbeelden van de oude villawijken die eind 19e eeuw langs de parkranden werden gebouwd, in een stijl die ook wel bekend staat als het schilderachtig eclecticisme. De architectuur van ParkZuid refereert aan deze stijl en bevat de kenmerken die bij deze luxe stijl horen, zoals de verfijnde detaillering van het houtwerk, de rijke metselwerkdetails en de verticale opbouw van de kozijnen.Het beste uit de vroegere bouwstijlen is gecombineerd tot een nieuw geheel, waarin vorm, kleur- en materiaalgebruik op elkaar afgestemd zijn.

De woningen bevatten een rijke gevelvariatie in de vorm van verschillende spekbanden, daklijsten, siermetselwerk en eigentijdse ornamenten,wat maakt dat de woning ook van dichtbij rijkdom uitstraalt. Tezamen vormen de individuele panden een herkenbare buurt met een gevarieerd straatbeeld en een eigentijds karakter, waarin de sfeer van het verleden is vertaald naar het comfort en de kwaliteit van nu. Deze architectuurstijl leent zich daarbij ook nog eens bij uitstek voor een grote mate van vrijheid voor de individuele koper, bijvoorbeeld in de vorm van stijlvast mee ontworpen erkers, luifels en dakkapellen.

terug naar projecten