Noordoevers_exterior_4_zonder boot
Noordoevers_exterior_5
Noordoevers_exterior_6
Noordoevers_exterior_7_without_dock
Noordoevers_exterior_1_without_dock
Het komt niet vaak voor dat je als architect op zo’n bijzondere plek, direct aan een groot rivierenlandschap een project mag ontwerpen. Het is geweldig om daar mee aan de slag te gaan. En het is niet zomaar een plek, het is onderdeel van het verhaal en de identiteit van Hendrik Ido Ambacht. Aan de Noord ligt namelijk de bakermat van de Nederlandse scheepssloperij, een bedrijfstak die vanaf 1890 meer dan 130 jaar lang gebloeid heeft aan de rand van de rivier.
Denk je aan scheepssloperijen, dan denk je aan grof materieel, stevige kades, grote kranen, zware kettingen, scheepshellingen en ruwe arbeid. De bebouwing op zo’n werf bestond uit loodsen, kraanbokken, industriële gebouwen, maar bijvoorbeeld ook een directeurswoning en een kantoor. Waar deze wereld van de scheepssloperij tegenwoordig is verdwenen willen we de geschiedenis ervan laten zien en als inspiratie gebruiken voor de architectuur.
We hebben ontwerpen gemaakt die nadrukkelijk zijn geïnspireerd op deze rijke geschiedenis. Hierbij wordt deze industriële wereld afgewisseld met een groen parkachtig landschap. Zo maken we hier een fijne woonomgeving met woningen die aan de eisen van nu voldoen, maar ook het karakter van de plek eer aan doen.
Het meest opvallende gebouw in dit plandeel is het appartementengebouw. Dit gebouw ligt op de kop van de nieuwe gebiedsontwikkeling en heeft een fenomenaal uitzicht over de Rietbaan, het natuureiland Sophiapolder en de achterliggende Noord. Richting het zuidwesten kijk je hier uit over de aan de andere kant van de dijk gelegen groene ‘Dorpswei’, en Sophiapark, een parkzone in de wijk Volgerlanden.


Voor het ontwerp van de appartementen hebben we ons laten inspireren door de gigantische kraanbokken die hier ooit over het kraanspoor heen en weer bewogen om de zware scheepsonderdelen te verwerken. Eén daarvan wordt elders in het plan nog weer neergezet als aandenken aan de tijd dat er nog schepen gesloopt werden. Deze bokken komen in de architectuur terug in de vorm van robuuste betonnen portalen. Deze portalen dragen als het ware de bovenste verdiepingen, die met een stalen frame en met lichtere materialen zijn uitgevoerd.
Het stoere gebouw bestaat uit 7 bouwlagen. Op de begane grond bevinden zich de twee entrees, de individuele bergingen en de overdekte privé parkeerplekken voor de appartementen. Op de verdiepingen 1 t/m 3 zijn 4 appartementen per bouwlaag gesitueerd, waarbij de lift en trap telkens twee appartementen ontsluit. De appartementen hebben met brede, verdiepingshoge puien een groots uitzicht vanuit de woonkamer op het rivierenlandschap. Direct aansluitend op de woonkamer komen grote terrassen, waarbij de schuine lijnen doen denken aan die van een scheepsboeg. Aan de westzijde komen op de eerste verdieping na eveneens balkons, grenzend aan de slaapkamers en uitkijkend over het achterland en georiënteerd op de avondzon. De hoger gelegen verdiepingen bevatten zeer royale appartementen waarbij er per verdieping slechts 1 appartement is aangesloten op de lift. Hier kan men van een nog wijdsere blik op het landschap genieten en bevinden de terrassen zich over de volledige breedte van het appartement.

Als contrast met deze grootse gebaren van de industriële wereld aan de waterzijde bevinden zich aan de dijkzijde een drietal grondgebonden woningen die refereren aan de typische bebouwing langs de Veersedijk die van oudsher overwegend in een gele baksteen of in het wit uitgevoerd werden. De vrijstaande villa is een dijkhuis van twee bouwlagen met een zadeldak en heeft een ingetogen chique uitstraling, die zich als vanzelfsprekend op deze plek bevindt, met een kaprichting die met de richting van de dijk meeloopt zoals te doen gebruikelijk voor een dijkwoning. De woningen ernaast zijn twee geschakelde woningen van drie bouwlagen met een getrapte opbouw. De uitstraling van deze woningen is geïnspireerd op de kenmerkende witte directeurswoning van de firma Rijswijk dat iets verderop langs de dijk stond. De plaquette van dit woonhuis is na de sloop bewaard gebleven en deze laten we weer terugkeren boven de entree van een van de woningen, zodat ook dit stukje geschiedenis niet verloren gaat.
Al met al vormt deze eerste fase wat ons betreft een mooie aftrap voor deze bijzondere ontwikkeling langs de Veersedijk. Hier is een onvergelijkbare woonbeleving te vinden en kunnen in de nabije toekomst zowel de bewoners als de mensen uit de directe omgeving genieten van de waterbeleving, zeker als in de volgende fase even verderop ook de toevoeging volgt van een horecavoorziening.
