Ga naar hoofdinhoud

DSC_6534

DSC_5881

DSC_5880

DSC_5872

DSC_5869

DSC_2529

DSC_2527

DSC_2512 – kopie

DSC_2494

metselwerk marienpark

DSC_6550

Locatie: Leidschendam
Opdrachtgever: Blauwhoed
Uitvoering: Bot Bouw
Opgeleverd: 2019

Wonen aan een park

Nieuw Mariënpark bestaat uit 4 deelprojecten en biedt een grote diversiteit aan nieuwbouw- appartementen en eengezinswoningen. De 4 deelprojecten zijn onderverdeeld in 8 eengezinswoningen en 26 koopappartementen, 36 vrije sector huurappartementen en 74 zorgappartementen.

Het project ligt op een prachtige locatie aan het park en achter het oude Raadhuis van Leidschendam. Op steenworp afstand van winkelcentrum Leidschenhage en de gezellige Damlaan. De moderne en fraai afgewerkte appartementen profiteren van een prachtig uitzicht over het park. De appartementen zijn geschikt voor een brede doelgroep maar door de centrale ligging en voorzieningen in de directe omgeving met name voor senioren interessant.

Nieuw Mariënpark is een centraal gelegen woonplan aan het groen, zorgvuldig ingebed in haar omgeving, waar vooral senioren een nieuw thuis hebben gevonden. Senioren in alle soorten en maten: van mensen met ernstige dementie tot vitale senioren die een koop- of vrije sector huurwoningen zochten. Toch is Nieuw Mariënpark geen bejaarden enclave, maar een echt onderdeel van de wijk. Zo is het verpleeghuis slechts drie lagen hoog, evenals de bebouwing in de omgeving. Vanuit deze invalshoek was het ook logisch om enkele grondgebonden woningen (met tuin) te realiseren voor gezinnen op een overgebleven stukje grond. Bovendien wandel je vanuit de woonstraten via dit plan zo het park in.

De locatie lag al enkele jaren braak in verband met bezwaren uit de omgeving en verdeeld grondbezit. Toen de ontwikkeling niet meer paste binnen het beleid, bracht de woningcorporatie deze locatie op de markt. Blauwhoed won samen met ZVA de tender en startte een intensief co-creatie traject met alle eigenaren, omwonenden en toekomstige bewoners. Dat leidde tot een gevarieerd plan dat mooi aansluit op de bestaan­de bebouwing en het naastgelegen park. Parkeren is opgelost op eigen terrein, waarbij de appartementen deels verhoogd zijn aangelegd in verband met privacy en uitzicht op het park. De bestemmingsplanwijziging is vervolgens zonder bezwaren van partijen vastge­steld.

Zorginstelling Florence huurt de 74 zorgeenheden en drie facilitaire ruimten met een contract voor 15 jaar van belegger BouwInvest. Samen met Florence en BouwInvest is Blauwhoed aan de slag gegaan om alle wensen en eisen te vertalen naar een gebouw wat voldoet aan de moderne zorgvraag, zoals domotica, energiebeheer en flexibiliteit. Op dit moment biedt het woonruimte aan demente ouderen, doch het is aanpasbaar naar de toekomstige zorgvraag. Elke bewoner heeft zijn/haar eigen appartement met persoonlijke postadres. Wel zijn er daarnaast diverse huiskamers waar je of even rustig zit of juist met anderen activiteiten onderneemt.

terug naar projecten