Ga naar hoofdinhoud

La Grandeur_ZVA_Render 2

0705_Entree1

0705_Balkons – onderkant

0705_Balkons – buitenruimte

0705_13 – Photo

La Grandeur_ZVA_Render

La Grandeur_ZVA_Render 4

La Grandeur_ZVA_Render 3

Locatie: 's Gravenzande
Ontwerp: 2024
Opdrachtgever: De Langen & Van den Berg
Uitvoering: De Langen & Van den Berg
Ontwerpteam: Bureau Weijde (landschap); Goudstikker de Vries (Constructeur); ZRi (Bouwfysica)
Status: In ontwikkeling

In ’s-Gravenzande komt een nieuwe, groene landmark ontworpen door Zeinstra Veerbeek Architecten: La Grandeur. Alleen al vanwege zijn hoogte krijgt het gebouw een landmarkfunctie. Het is namelijk een bijzonder gegeven dat er een toren van 50 meter hoog wordt gerealiseerd in ’s-Gravenzande; een gebied waar niet veel uitschieters in hoogte te vinden zijn. We maken het gebouw dus niet alleen voor de toekomstige bewoners, maar zeker ook voor de omgeving.

La Grandeur staat in de ecologische zone van ’s-Gravenzande. Deze zone wordt in verticale zin doorgezet, waarin de ‘groene vingers’ van de Westlanders worden vertaald in dit iconische gebouw. De toren krijgt met de afgeronde hoeken en expressieve balkons een sculpturaal karakter. Dit wordt nog versterkt door het gebouw naar boven toe te versmallen en het aantal uitkragende balkons te verminderen. De gevels en het groen zijn op elkaar afgestemd en versterken elkaar in de architectuur. Zo wordt het samenspel van verticale raamstroken en horizontale balkons versterkt door de combinatie van hoog opgaande klimplanten en brede lagere heesters.

De ronde hoeken van het ontwerp zorgen ervoor dat het gebouw als minder massief wordt beschouwd en deze afrondingen komen ook aan de binnenzijde van het gebouw terug. Dit zorgt voor dynamische plattegronden die speels ingericht kunnen worden.

De balkons vouwen zich als paddenstoelen op een boom om het gebouw heen. Alle balkons hebben een dubbele verdiepingshoogte boven zich, zodat de buitenruimtes als erg ruimtelijk worden ervaren. De onderkant van het balkon is mee ontworpen als een zesde gevel. Deze refereert naar de lamellen van de onderzijde van bepaalde paddenstoelen.

De opzet van het gebouw is zo bedacht dat de indelingen een grote mate van flexibiliteit kennen. Er is een dragende kern (met dubbele lift en dubbele vluchtweg) en een dragende gevel. De woning scheidende wanden kunnen hier vrij tussen gemaakt worden, zodat er relatief eenvoudig geswitcht kan worden tussen 1, 2 of 3 appartementen per bouwlaag. Voor dit moment is gekozen voor een verdeling van 7 verdiepingen met 3 appartementen ,6 verdiepingen met 2 appartementen en de bovenste 3 verdiepingen met 1 appartement op een bouwlaag. Dit betekent dat er ook een mooie variatie ontstaat in het aanbod.

 

Met een hoogte van bijna 50 meter vormt dit ontwerp een belangrijk herkenningspunt in de wijde omgeving. Een landmark die in het oog springt door het toegepaste groen in de gevel, zijn ranke verschijning en het vrijwel unieke aspect dat op de hogere verdiepingen maar 2 of zelfs 1 appartement per laag wordt gerealiseerd. Deze alzijdige woonbeleving biedt een uniek en spectaculair uitzicht op de wijde omgeving.

terug naar projecten