Ga naar hoofdinhoud

0444-04

0444-01

0444-2_21 – Foto

0444-2_23 – Foto

0444-2_24 – Foto

Locatie: Den Hoorn
Ontwerp: 2020
Opdrachtgever: Ter Steege
Uitvoering: Ter Steege
Ontwerpteam: Designstudio NU (interieur)
Opgeleverd: 2023

Visitekaartje van een gedegen bouwbedrijf

Ter Steege is een familiebedrijf uit het oosten van het land dat al meer dan 110 jaar bestaat. Het heeft naast het hoofdkantoor in Rijssen nog vestigingen in Hardenberg, Tiel, Apeldoorn en sinds een paar jaar ook in de regio Haaglanden om ook bouw- en vastgoedprojecten in het westen te kunnen realiseren.

Voor de huisvesting van dit relatief nieuwe bedrijfsonderdeel is een geschikte locatie gevonden aan een watergang in Den Hoorn, op een scharnierpunt tussen industrieterrein, woningbouw en meer landelijk gebied. De wens was om voor het nieuwe kantoor innovatieve technieken toe te passen. Voor het ontwerp van het nieuwe kantoorpand is een pitch uitgeschreven, waarbij ZVA als winnende partij werd geselecteerd. Het gebouw straalt de soliditeit uit van een oud familiebedrijf en neemt je tegelijkertijd mee een duurzame toekomst in.

3 pijlers

Het fundament van het bedrijf rust op 3 pijlers: Betrouwbaar, Betrokken en Bekwaam. Deze 3 pijlers vormden ook de basis van het ontwerp.

Betrouwbaar is vertaald naar zichtbaarheid en transparantie. Het kantoor straalt naar buiten toe openheid uit en fungeert binnen als 1 open ruimte vol daglicht, waarin iedereen in contact staat met elkaar. Dit contact onderstreept de onderlinge betrokkenheid. Onderling, maar ook maatschappelijk betrokken. Bewust van de ecologische impact van bouwen is gekozen voor een duurzaam CLT houtbouw systeem. Niet alleen goed voor de CO2 footprint van het gebouw (het slaat CO2 op in plaats van dat het wordt uitgestoten), maar ook resulterend in een fijn binnenklimaat dat prettig en menselijk aanvoelt.

Beplanting is aangebracht aan de gevels, taluds op de begane grond en op het dak. Dit dak is uitgevoerd als retentiedak, waarmee water vastgehouden wordt en de zonnepanelen door de groene ondergrond een hoger rendement halen. De beplanting op de verdiepingen zorgt voor verkoeling van de gevels en door de haakse plaatsing ervan biedt het ook van binnenuit zicht op dit groen.

Bekwaamheid is onder andere te zien aan de installaties die in het zicht zijn geplaatst. Hierin is het vakmanschap van de installateurs zichtbaar gemaakt. Vakmanschap is ook te zien in de buitengevel van natuursteen, de strakke aansluitingen van het casco en de overhoekse details van glas, kozijn en luifels.

publicatie Houtblad:

Het Houtblad 4, juni 2023 – pag. 7

terug naar projecten