Ga naar hoofdinhoud

0023-atrium3

0023-atrium1

0023-int-restaurant2

Desso_Bunnik_MG_5624

Desso_Bunnik_MG_5623

Bunnik NiederlandeKantoor Bovag

Bunnik Niederlande Kantoor Bovag

Bunnik NiederlandeKantoor Bovag

Bunnik Niederlande Kantoor Bovag

Bunnik Niederlande Kantoor Bovag

Bunnik Niederlande Kantoor Bovag

Bunnik NiederlandeKantoor Bovag

Bunnik Niederlande Kantoor Bovag

Bunnik Niederlande Kantoor Bovag

Bunnik Niederlande Kantoor Bovag

Bunnik NiederlandeKantoor Bovag

Bunnik Niederlande Kantoor Bovag

zva Bunnik Kantoor Bovag

Bunnik Niederlande Kantoor Bovag

IMG_6452_DxO

IMG_6488_DxO

IMG_6477_DxO

IMG_6613_DxO

_MG_6414_2_DxO

Locatie: Bunnik
Opdrachtgever: BOVAG
Uitvoering: Heembouw
Opgeleverd: 2013

Ronde gevel geeft BOVAG dynamiek

Het pand van de BOVAG langs de A12 is compleet gerenoveerd. De gesegmenteerde gevel is rond gemaakt en heeft een eigentijdse en dynamische uitstraling gekregen. Met noviteiten als een rondgezette aluminium vin en zeefdruk op metallic glas.

Het complex van ruim 4.500 m2 is compleet gerevitaliseerd en uitgebreid. De verbouwing heeft geresulteerd in een energielabel A. Vanaf het casco is het BOVAG huis volledig opnieuw opgebouwd en is de oorspronkelijke buitenruimte bij het gebouw betrokken door het aanbrengen van een geheel nieuwe vliesgevel en een aantal daklicht straten, waardoor er een groot atrium en een imposante ontmoetingsruimte is gecreëerd..

Het BOVAG kantoor, stammend uit de jaren 80, was functioneel en technisch aan het eind. Het betonnen casco was prima, maar tegels vielen van de wand, het dak lekte, rioleringen waren verstopt, een goede ontmoetingsruimte ontbrak en er werd nog gewerkt in kleine afgesloten cellenkantoren. Het werd dus tijd voor vernieuwing. De uitvraag was in crisistijd, met een taakstellend budget. Maar ook met ambities voor duurzaamheid en de ambitie om van het pand een architectonische landmark voor Bunnik te maken. Hergebruik van zoveel mogelijk delen van het bestaande pand waren daarbij uitgangspunt.

In dit ontwerp werd de gesegmenteerde gevel aan de buitenzijde rond gemaakt door middel van schenkels. Met een voorgezette vliesgevel werden – van buitenaf gezien – doorgaande horizontale raamstroken gerealiseerd. Op een aantal plaatsen – ingegeven door functies en zichtlijnen – werden de bestaande ramen doorgezet tot op vloerniveau. Aan de buitenzijde ontstond daardoor een dynamische, gehoekte lijn in de borst­wering, die bekleed werd met leien. Tussen vliesgevel en leien is een diepe aluminium vin gemaakt, die helemaal rondgezet is.

Ter plaatse van de vloerrand bestaat de nieuwe gevel uit een hsb-constructie, die aan de binnenzijde de gesegmenteerde vloerrand volgt. De buitenzijde van de hsb-elementen is bekleed met leien. Die hebben een natuurlijke maar toch chique uitstraling, zijn licht van gewicht, blijven mooi in de loop der tijd en volgen gemakkelijk de ronde vorm. Op de leien – in een paarse en een antracietvariant – zit een garantie tot 100 jaar. Daarbij zijn ze bij sloop ook gemakkelijk opnieuw te gebruiken. De leien zijn in horizontale stroken aangebracht, met daartussen steeds een doorgaand horizontaal aluminium profiel.

Tussen de hsb-elementen is een vliesgevel geplaatst, die een doorgaande horizontale raamstrook vormt. De hele re-engineering van de gevel is gedaan in nauw overleg met de aannemer, gevelbouwer, hsb-fabrikant, de leverancier van de aluminium vin en waterslagen en de leidekker. Vooral ook omdat de opleverdatum vaststond vanwege het huurcontract dat BOVAG had gesloten voor een tijdelijke kantoorlocatie.

In de vliesgevel bevinden zich niet alleen maar transparante delen (voorzien van neutraal zonwerend glas). Het oude beton­casco had namelijk ook dragende schijfvormige elementen in de
gevel. Die stonden op elke hoek van de gesegmenteerde plattegrond. Deze schijven moesten uiteraard gehandhaafd blijven. Om ze van buitenaf aan het zicht te onttrekken, is hier glas
voor gezet met aan de binnenzijde een grijze metallic laag en aan de buitenzijde een zeefdruk. Tussen de witte zeefdruk blijft het grijze metallic zichtbaar, dat door zijn spiegeling een steeds
wisselend gevelbeeld geeft. “Zeefdruk op glas met metallic bleek nooit eerder gedaan te zijn. Dat zijn twee verschillende processen, met elk hun eigen verharding in de oven. Bij het zeefdrukproces moet de metallic laag wel intact blijven.

Zeinstra Veerbeek Architecten heeft aan het kantoor een ruim – volledig geklimatiseerd – atrium toegevoegd. Dit is in de plaats gekomen van een laag en klein entreegebouw, dat aan de binnenzijde stond van de hoefijzervorm die het kantoor heeft. Het atrium is een imposante hal geworden, mede door de aangrenzende kantoorgevel. De atriumgevel wijkt af van de buitengevel van de kantoren. Leien ontbreken hier. Ter plaatse van de vloerrand zijn aluminium geperforeerde panelen toegepast voor akoestische demping. Ter plaatse van de betonnen schijven zijn dezelfde gezeefdrukte metallic glaspanelen toegepast als in de buitengevel. Met dit verschil dat deze in negatief zijn afgedrukt. Daardoor overheerst de witte zeefdruk ten opzichte van de grijze achtergrond.
Verder is ervoor gekozen om de stijlen van de vliesgevel op elke hogere verdieping dichter bij elkaar te plaatsen, waardoor de hal nog hoger lijkt dan die is. In het atrium zijn twee insteekvloeren geplaatst die via een brede, luie trap de ontsluiting van de kantoorverdiepingen
vormen. Ook functies als pantry en toiletten zijn alleen via deze vloeren bereikbaar, om zo meer onderlinge ontmoeting te creëren.

Koning Willem-Alexander verrichtte de opening van het volledig gerenoveerde BOVAGhuis. Ook de minister van Infrastructuur en Milieu, de commissaris van de Koning in Utrecht en de burgemeester van Bunnik waren bij de opening aanwezig. Ruim tweehonderd BOVAG-leden en relaties waren getuige van de opening. De Koning werd ontvangen door BOVAG-bondsvoorzitter Bertho Eckhardt en algemeen directeur Koos Burgman.

Na een spectaculaire openingsshow zette de koning het BOVAG-logo in de juiste stand en daarmee opende hij officieel het nieuwe BOVAGhuis. Bijzonder daarbij is dat zijn grootvader, Prins Bernhard, bijna 25 jaar geleden degene was die het oorspronkelijke BOVAG-gebouw opende.

terug naar projecten