Ga naar hoofdinhoud

fmvl_013

03

z31

z01

fmvl_019

fmvl_016

fmvl_014

04

DSC_0309

DSC_0307

DSC_4882

DSC_4880

DSC_4852

DSC_0311

DSC_0297

DSC_0328

Locatie: Utrecht
Opdrachtgever: Mitros
Uitvoering: BAM
Opgeleverd: 2012

Fruitkwartier: Eigentijds wonen in een sfeervolle oud Utrechtse wijk.

In de Utrechtse wijk Ondiep bouwt Mitros het Fruitkwartier. Een evenwichtige mix tussen huur- en koopwoningen, ruimtelijk opgezet rondom het schitterende Bosbesplantsoen. Een buurt waar jong en oud elkaar kunnen ontmoeten en prettig kunnen samenleven. Het Fruitkwartier past helemaal in de sfeer van Ondiep, als dorp in een stad.

In het Fruitkwartier worden 120 nieuwe woningen gebouwd, die als volgt zijn onderverdeeld:

Het project bestaat uit 57 eengezinskoopwoningen met tuin, 47 eengezinshuurwoningen met tuin en 15 beneden- en bovenwoningen (huur), waarvan enkele als zorgwoning worden ingericht. Centraal in het Fruitkwartier, midden tussen de woningen, ligt het openbare Bosbesplantsoen.

Opvallende hoekelementen

De architectuur van het Fruitkwartier is dorps en statig. Robuuste raampartijen met brede gevels, met afwisselend kantelen en trapgevels geven elke straat een gevarieerd en intiem karakter. Dat beeld wordt nog eens versterkt door de afwisseling in kleurstelling van baksteen en dakbedekking. Parkeren is mogelijk dicht bij huis. De opzet en architectuur geven het Fruitkwartier zijn gastvrije en beschutte karkater, dat past bij een sfeervolle oud-Utrechtse wijk als Ondiep.

De bebouwing sluit aan bij de omgeving. Het expressieve gebruik van rode en paarse baksteen en de dwars geplaatste mansarde kappen zorgen voor een vertrouwd jaren ’30 gevoel. De opvallende hoekelementen, die de oorspronkelijke bebouwing kenmerkten, zijn terug gekomen: sommige rijtjeshuizen zijn voorzien van een traditionele trapgevel, andere kregen een moderner aandoend, abstract kanteel element van aluminium op de bovenste verdieping.

terug naar projecten