Ga naar hoofdinhoud

DSC_0448

DSC_0666

DSC_0426

DSC_0701

ZVA waterwoningen Woerden

DSC_0592

DSC_0523

DSC_0455

DSC_0426

DSC_0532

Locatie: Woerden
Opdrachtgever: Balance d'Eau
Uitvoering: Balance d'Eau/ Damsteegt
Opgeleverd: 2018

Water en vrijheid

In de Cattenbroekplas, aan de rand van de wijk Waterrijk te Woerden zijn 12 luxe drijvende woningen gerealiseerd. In het ontwerp van deze ruimtelijke woningen staat de relatie met water centraal. De binnen- en buitenruimte lopen op een natuurlijke wijze in elkaar over doordat de buitenruimte integraal is meegenomen in de architectuur. Elke villa heeft een terras met een trap naar beneden, vanwaar je op een drijvend terras komt. Je kan er ’s zomers heerlijk met een glas wijn naar de watersporters, de watervogels en de ondergaande zon kijken.

Ze zijn, evenals de 2 watervilla’s in Delft, gebouwd op een bijzondere, nieuwe manier: met casco’s van composiet. Normaliter worden waterwoningen op een werf gebouwd, en dan getransporteerd naar de locatie. Hier niet. Deze waterwoningen, van maar liefst tien bij twaalf meter, werden met prefab onderdelen op locatie in elkaar gezet. Anders dan de bij woonarken voldoen deze waterwoningen aan de normen van het Bouwbesluit, waardoor ze heerlijk hoog zijn en ook voorzien zijn van een grote geïntegreerde buitenberging voor fietsen e.d.

De woningen zijn daarnaast ook nog eens op een hele duurzame manier gebouwd met hele hoge isolatiewaardes van de gevels, warmtepomp en een plat dak vol zonnepanelen, waarmee enkele zelfs als een nul-op-de-meter woning zijn uitgevoerd.

‘Het fijnste is dat je altijd een vakantiegevoel hebt, zeker als de zon schijnt. Je staat dicht bij het weer en alles is mooi: mist, wind, zon, regen… Dat gevoel heb je veel minder in een gewoon huis.’

Voor meer verhalen vanuit de bewoners:

https://binnenstebuiten.kro-ncrv.nl/wooninspiratie/video/waterwoning-woerden

terug naar projecten