Ga naar hoofdinhoud

IMG_20230829_091303

IMG_20230829_090634

ZVA-De Coulissen-004

ZVA-De Coulissen-003

ZVA-De Coulissen-002

Locatie: Leidschendam
Opdrachtgever: Blauwhoed
Uitvoering: Thuis in Bouwen
Ontwerpteam: Andrew van Egmond (landschap)
Opgeleverd: 2023

De Coulissen is een kleinschalige woonbuurt in de Duivenvoordecorridor, ontwikkeld door Blauwhoed. Het woonproject bevat 10 unieke villa’s en maakt onderdeel uit van de grotere gebiedsontwikkeling tussen Leidschendam-Voorburg en Voorschoten, waar het landschap de boventoon voert.

Dit gebied transformeert van glastuinbouw naar een levendig groengebied waar de rijke cultuurhistorie terugkomt. Maximaal 15% van de kassencomplexen mag besteed worden voor bebouwing.

In een plan, zoals de Coulissen, waarin het landschap een grote rol speelt, is het zoeken naar een goede balans tussen architectuur en landschap. Binnen de randvoorwaarden zijn er 3 basistypen villa’s ontworpen die verschillen in volume en ontwerp, maar allemaal dezelfde sfeer en uitstraling geven zodat er een sterke samenhang ontstaat.

Om de verbintenis te zoeken tussen landschap en architectuur is het vertrekpunt van de ontwerpen, zoals de landschappelijke context, ingetogen maar uitnodigend. De volumes zijn eenvoudig vormgegeven en de materialisatie kenmerkt zich door rustige natuurlijke tinten.

Ondanks de eenvoudige vorm en het ingetogen kleurgebruik nodigen de villa’s uit door hun detaillering en verfijning.

Kenmerkend voor alle woningen zijn de relaties die gelegd worden met de omgeving. Aan de openbare kant, evenwijdig aan de weg of aan een zichtlijn, is de gevel meer gesloten. In lijn met deze meer gesloten gevel is een wand doorgetrokken om een privé ruimte te creëren. Daarnaast biedt deze zijde ruimte voor een inpandige berging en een plek om de auto uit het zicht te parkeren.

De gevels aan de landschapszijde zijn meer open. Door bijvoorbeeld overhoekse gevelopeningen te gebruiken, heeft men optimaal uitzicht op het landschap. Het terras, voorzien van pergola, is bij elke woning erg toegankelijk. Dit draagt bij aan de fysieke verbinding van binnen naar buiten. Omdat de scheiding tussen privé en openbaar erg klein is, hebben we op een aantal plaatsen verticale lamellen toegepast. Buiten de luxe uitstraling geeft dit ook de mogelijkheid om glasvlakken te creëren aan openbare zijden en daglicht binnen te krijgen, zonder dat er direct zicht vanuit de straat in de woning is.

Elke woning is voorzien van een privacy muur die opgenomen in lijn met de gevel en het effect van het  coulisselandschap te versterken. De pergola vormt samen met de muur en het terras een element aan de woning die de overgang naar binnen en buiten versterkt.

De horizontaliteit, welke aanwezig is in de daklijn van de woning is doorgevoerd tot in het landshapsontwerp. De privacy muur is opgebouwd uit een hoog gedeelte ter plaatse van het terras. Verder het landschap in is de muur lager.

terug naar projecten