Ga naar hoofdinhoud

31537 – Ext 13

31537 – Int 08

31537 – Int 07

31537 – VV 01

31537 – Ext 17

ZVA-Hofstede

31537 – Ext 10

31537 – Ext 09

31537 – Ext 07_0000

31537 – Ext 06_0000

31537 – Ext 05_0000

31537 – Ext 04_0000

31537 – Ext 03_0000

31537 – Ext 02

31537 – Ext 01_0000

Locatie: Rijswijk
Ontwerp: 2020
Opdrachtgever: NU-projectontwikkeling
Uitvoering: Vink en Veenman
Status: In ontwikkeling

Wonen op een eigentijds landgoed

Met buitenplaats Hofstede wordt er een nieuw landgoed toegevoegd aan de landgoederenzone van Rijswijk. Dit gebied is rijk aan cultuurhisitorie en staat bekend om de zeven landgoederen rondom de Van Vredenburchweg en vormt een groene long tussen de bebouwing van Rijswijk en Den Haag.

In deze parkachtige omgeving wordt een grote vijverpartij toegevoegd, waaraan het nieuwe landhuis komt te liggen. Rondom de vijver worden woningen toegevoegd die verschillende functies representeren van een landgoed, zoals een boerderij en een portierswoning.

Het landschapsplan is gemaakt door Bosch en Slabbers, en voorziet naast de grote waterpartij met natuurvriendelijk oevers in groene weides en bosstroken, waarin geparkeerde auto’s zorgvuldig aan het zicht zijn onttrokken. Het landhuis ligt evenals de oude buitenplaatsen een eindje van de ontsluitingsweg af aan een open terrein en wordt ontsloten door een slingerende oprit. Er is veel aandacht besteed aan de ecologie en dit wordt tot woningniveau doorgetrokken door natuurinclusieve maatregelen zoals het plaatsen nestkasten en voorzieningen voor bijen en vleermuizen.

Het landhuis bevat luxe appartementen van 110 – 175 m² en is qua vormentaal geïnspireerd op de omliggende landgoederen. Het gebouw kent een eenvoudige, symmetrische hoofdvorm en een klassieke opbouw van plint, gevel en dak, met in het midden een accent. Door het koppelen van kozijnen op de verdiepingen wordt het zes verdiepingen tellende gebouw qua schaal weer terug gebracht naar de klassieke verhoudingen van de oude landhuizen. De grote balkons zijn integraal meegenomen in de architectuur van het landhuis.

De grondgebondenwoningen zijn verschillend vormgegeven al naar gelang hun positie op het landgoed. Direct grenzend aan de waterpartij komt ‘de boerderij’, op de plek waar voorheen ook een boerderij heeft gestaan. De Boerderijwoningen zijn eigentijds, met op de hoek het markante hoofdhuis die wat hoger is en met riet wordt bekleed. Het staldeel is met staal bekleed en heeft grote dakoverstekken op robuuste houten kolommen welke een veranda vormen aan de waterzijde. Binnen krijgen deze woningen door vides een ruimtelijke sfeer.

Deze woningen zijn in de bosrand gelegen en kijken als het ware vanuit de coulissen naar het landgoed. Grote overstekken op houten kolommen zorgen ervoor dat het dak dominant is ten opzicht van de gevel en dat er veel schaduwwerking zal zijn, zoals ook de bomen dit doen. Deze overstekken zorgen voor fijne veranda’s en zachte overgangen tussen de binnen- en buitenruimte.

Aan de Van Vredenburchweg is een twee-onder-een-kap woning toegevoegd welke zich voegt in de bebouwing die al langs deze laan aanwezig is en vormt daarmee een subtiele toevoeging van het bestaande en is verder geen onderdeel van het landgoed zelf.

 

Meer informatie over dit project:

https://www.buitenplaatshofstede.nl/

terug naar projecten