Ga naar hoofdinhoud

Maandag 23 oktober 2023 is de samenwerkingsovereenkomst getekend tussen gemeente Hendrik-Ido-Ambacht en ABB bouwgroep voor het nieuwbouwproject de Noordoevers. Dit is de formele start van de ontwikkelingsfase van de Noordoevers fase 1. De planvorming is tot stand gekomen in een samenwerking tussen architectenbureau’s  Zeinstra Veerbeek Architecten, Groosman en MTD landschapsarchitecten. In de architectuur wordt een link gelegd met het verleden, waar scheepssloperijen het beeld langs de Noord domineerden. In de architectuur wordt met de sheddaken en in de gevelritmiek van grote glasvlakken gecombineerd met metselwerkpenanten verwezen naar dit industriële verleden. Het appartementengebouw verwijst met de vormentaal naar de grote kraanbokken die hier ooit stonden. De gebouwen zijn hier en daar voorzien van teksten in een bijzonder lettertype en die verwijzen naar de werkzaamheden die hier vroeger plaatsvonden. Dit onderdeel is een ontwerp van Monice Janson.

Wethouder André Flach kijkt uit naar de samenwerking van de gemeente met ABB en is blij met de grote stap die is gezet om een prachtige invulling aan de Noordoevers te geven: “Wat ik belangrijk vind, is dat er niet alleen straks gewoond kan worden langs de Noordoevers, maar dat er ook ruimte komt voor alle Ambachters om te genieten langs het water en de rivier te zien en te bereiken. De bouwhoogtes en uitstraling van de gebouwen zijn zodanig dat ze goed passen in het landschap tussen rivier en Veersedijk”. Gert-Jan Brandwijk, algemeen directeur bij ABB: “Op dit historisch stuk Ambacht komt een gevarieerd woningaanbod van circa 175 woningen. Samen met de gemeente streven wij naar de realisatie van een inspirerend en duurzaam leefgebied. Deze ondertekening bevestigd de fijne samenwerking met de gemeente, die ook zichtbaar is in de ambities en uitstraling van de Noordoevers.”

De Noordoevers is een vooruitstrevend nieuwbouwproject op een unieke locatie aan het water. Uniek omdat ecologische kringloop, recreatieve verbindingen, duurzaamheid en royaal buitendijks wonen samenkomen op een historische plek met uitzicht over rivier de Noord en op het natuureiland Sophiapolder. De Noordoevers heeft een prachtige ligging aan de rand van Hendrik-Ido-Ambacht, tussen de Veersedijk en het water de Rietbaan, waar voorheen de scheepsloperijen gevestigd waren. Deze historie en het maritieme karakter van de locatie komen terug in het ontwerp van het nieuwbouwproject.

De Noordoevers kent een mix van huizen die vallen in het hogere prijssegment. De huizen zijn onderverdeeld in appartementen, herenhuizen, waterwoningen en dijkwoningen. Verder wordt er horeca gerealiseerd, komt er een opstapplaats voor de veerpont naar de Sophiapolder en komen er voorzieningen voor de hulpdiensten. Het wordt een levendige omgeving op een historisch stukje Ambacht.

terug naar nieuws